Είναι  χαρά μας στη MySeminars όταν έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με  καταξιωμένους επαγγελματίες και ειδικά από τον τομέα της επαγγελματικής  κατάρτισης. Εδώ και καιρό ζητήσαμε να κάνουμε μια συνέντευξη με την  ιδρύτρια και διευθύντρια του ELTC Αντρούλλα Πουτζιουρή, πράγμα καθόλου εύκολο γνωρίζοντας το βεβαρημένο  της πρόγραμμα. Επιτέλους σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τη  συνέντευξη και να μάθουμε περισσότερα για το μεγαλύτερο και πιο  εξειδικευμένο κέντρο Νομικής Εκπαίδευσης της χώρας μας.

Γιατί  αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα της επαγγελματικής ανάπτυξης  του νομικού επαγγέλματος και να μην μείνετε στην πετυχημένη συνταγή του  δικαστηρίου?

Ασχολήθηκα με τον τομέα της  επαγγελματικής ανάπτυξης του νομικού επαγγέλματος γιατί συνειδητοποίησα  ότι μου αρέσει να διδάσκω, να καθοδηγώ και με ένα δικό μου τρόπο να  μεταφέρω στους εκπαιδευόμενους/επαγγελματίες σύνθετα και πολύπλοκα  νομικά ζητήματα με ένα απλό και ταυτόχρονα κατανοητό τρόπο. Η εκπαίδευση  και επαγγελματική επιμόρφωση είναι μια μεγάλη πρόσκληση και πρόκληση  και μέσα απ’ αυτήν εξελίσσομαι κι εγώ.

Που τελείωσες τις σπουδές σου?

Σπούδασα  Bachelor of Laws (LLB) στην Αγγλία και Γαλλία. Στη συνέχεια ολοκλήρωσα  τις μεταπτυχιακές σπουδές LLM (International Legal Practice). Όταν ήρθα  στην  Κύπρο σε ηλικία 23 ετών, τα ελληνικά μου ήταν πολύ περιορισμένα,  αφού γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα δεν ήταν  καθόλου εύκολη περίοδος για μένα αφού έπρεπε την ίδια ώρα να μάθω  Ελληνικά και να επιτύχω στις εξετάσεις του Νομικού Συμβουλίου για την  άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος.  Με επιμονή, υπομονή, μεγάλη  θέληση και προσπάθεια όμως ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην συνέχεια  εργάστηκα ως Δικηγόρος στην Λάρνακα και Λευκωσία και δίδαξα σε  πανεπιστήμιο διάφορα μαθήματα του Bachelor of Laws (LLB) όπως το  Ευρωπαϊκό δίκαιο, Συνταγματικό δίκαιο και άλλα. Τα τελευταία 4 χρόνια,  είχα και την τιμή να είμαι λέκτορας στο πτυχίο νομικής του University of  London ως Registered Teaching Center.

Πόσο δύσκολη  ‘αγορά’ είναι οι Δικηγόροι? Πώς πείθονται να καθίσουν στη τάξη και να  παρακολουθήσουν μάθημα από ένα άλλο δικηγόρο/νομικό?

Παρατηρώ  πως γενικά στην Κύπρο οι δικηγόροι έχουν δίψα για γνώση και μάθηση.  Θέλουν να είναι όσο το δυνατόν καλύτεροι στη δουλειά τους και να  ενημερώνονται για την εξέλιξη στις Νομοθεσίες αλλά και για τις πρακτικές  διεκπεραιώσεις υποθέσεων. Υπάρχει μια κουλτούρα μάθησης και ανάπτυξης  στην Κύπρο που πιστεύω ότι είναι αξιοσημείωτη και μας ξεχωρίζει. Έχουμε  εξαιρετικούς εκπαιδευτές που είναι ειδικοί στον τομέα τους και θέλουν να  μοιραστούν τις γνώσεις τους με άλλους δικηγόρους και αυτό βοηθά στο να  γινόμαστε όλοι καλύτεροι εξελίσσοντας ταυτόχρονα το νομικό επάγγελμα.

Η  εκπαίδευση του νομικού επαγγέλματος έχει πάρα πολλές πτυχές και είναι  αδύνατο να τις γνωρίζουμε όλες. Πολλοί δικηγόροι το αντιλαμβάνονται. Ως  εκ τούτου, όταν τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για έναν  τομέα, στον οποίο ένας άλλος δικηγόρος έχει εκτεταμένη εμπειρία και  εξειδικευμένες γνώσεις, το επιδιώκουν για δική τους περαιτέρω εξέλιξη,  ενημέρωση και επιμόρφωση.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός  Σύλλογος, έχει εισαγάγει τις υποχρεωτικές μονάδες συνεχούς  επαγγελματικής κατάρτισης, γνωστές και ως CPDs. Ποια είναι η γνώμη σας  για αυτόν το θεσμό και πώς βλέπετε τους δικηγόρους να αντιμετωπίζουν  αυτήν τους την υποχρέωση?

Οι υποχρεωτικές μονάδες  συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης  ήταν μια εξαιρετική και ευπρόσδεκτη  προσθήκη στον δικηγορικό κόσμο. Οι μονάδες αυτές βοηθούν τους δικηγόρους  να προβληματιστούν, να επανεξετάσουν και να τεκμηριώσουν τη μάθησή  τους. Ο θεσμός αυτός εξελίσσει και βελτιώνει τις νομικές γνώσεις και  δεξιότητες των δικηγόρων με ένα δομημένο και ελεγχόμενο τρόπο. Σε ένα  απαιτητικό και έντονο επαγγελματικό πλαίσιο, πολλοί δικηγόροι βλέπουν  την υποχρεωτική φύση των  μονάδων συνεχούς επιμόρφωσης ως παρέκκλιση από  τις πολυάσχολες και συνήθεις πρακτικές τους. Επανεξετάζοντας όμως,  κατανοούν ότι η συνεχής επαγγελματική εξέλιξη έχει σημαντικά οφέλη όχι  μόνο για τους ίδιους, αλλά και για το επάγγελμα γενικότερα και φυσικά  για τους πελάτες τους.

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των δικηγόρων?

Το  2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά και για το δικηγορικό επάγγελμα. Ο  COVID-19 έφερε πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι δικηγόροι  κάνουν τη δουλειά τους, ακόμα και στη συνεχή κατάρτιση και εξασφάλιση  των υποχρεωτικών μονάδων συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης. Ωστόσο,  αυτές οι προκλήσεις έφεραν και νέες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της  βελτιωμένης πρόσβασης στη μάθηση. Αν και πολλά σεμινάρια, εργαστήρια και  προσωπικές δραστηριότητες έχουν ακυρωθεί ή περιοριστεί αυστηρά, ένας  αυξανόμενος αριθμός παροχέων πιστοποιημένων μονάδων τώρα προσφέρει  περιεχόμενο και υπηρεσίες διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί  δικηγόροι έχουν υιοθετήσει μια εντελώς νέα μορφή μάθησης. Αντί να  περάσουν μια μέρα σε μια αίθουσα διδασκαλίας για ένα εργαστήριο, μπορούν  πλέον να παρακολουθήσουν διαδραστικά, διαδικτυακά μαθήματα από την  άνεση του γραφείου ή του σπιτιού τους. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη  και βελτιωμένη πρόσβαση των δικηγόρων σε ευκαιρίες νομικής μάθησης  υψηλής ποιότητας.

Πως βλέπετε το μέλλον της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των δικηγόρων στην Κύπρο?

Πιστεύω  ότι προδιαγράφεται λαμπρό. Υπάρχει η ανάγκη στην αγορά μάθησης, αλλά  και ταυτόχρονα υπάρχουν καταξιωμένα κέντρα παροχής ποιοτικών  εκπαιδεύσεων που μπορούν να ωθήσουν τον τομέα σε υψηλά επίπεδα.

Για  τους δικηγόρους ειδικότερα, προσωπικά θα ήθελα να δω την εισαγωγή  κάποιου είδους πλαισίου ικανοτήτων (competency framework) στην Κύπρο,  που θα παρέχει εκπαίδευση και καθοδήγηση στους δικηγόρους σε διαφορετικά  στάδια της καριέρας τους. Η καθοδήγηση αυτή που θα σχετίζεται με τις  διαφορετικές δεξιότητες και γνώσεις που χρειάζονται να αναπτύξουν, θα  δημιουργούσε μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ανάπτυξη του συστήματος  μονάδων συνεχούς επιμόρφωσης αντί να αντικρίζεται ως μια απλή άσκηση  συμμόρφωσης από έτος σε έτος.

Ας έρθουμε και λίγο στο  δικό σας εκπαιδευτικό Κέντρο. Βλέπουμε μια μεγάλη ανάπτυξη  του European Legal Training Center τα τελευταία χρόνια με μια μεγάλη  συλλογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αγγίζουν κάθε πτυχή του Νομικού  Επαγγέλματος. Πως το πετύχατε και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι  του ELTC?

Εδώ στο ELTC όντως υπάρχει μια σταθερή  ανάπτυξη και χαιρόμαστε που όλο και περισσότεροι αγκαλιάζουν και  υποστηρίζουν τα προγράμματά μας. Με περηφάνια μπορούμε να ανακοινώσουμε  πως μόλις προσθέσαμε στο εκπαιδευτικό μας κέντρο ακόμα μερικούς  δικηγόρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτές, από την Κύπρο και την Ευρώπη  γενικότερα, με 18 νέα σεμινάρια που έχουν εξαγγελθεί  ή εξαγγέλλονται  σε τακτική βάση. Στόχος μας είναι να παρέχουμε, υψηλής ποιότητας  εκπαίδευση με εξειδικευμένη προσωπική εξυπηρέτηση. Θέλουμε να  διασφαλίσουμε ότι οι συμμετέχοντες μας κάνουν μαθήματα που είναι  κατάλληλα γι’ αυτούς και θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν επαγγελματικά.  Δεν θεωρούμε την εταιρεία μας μόνο ως επιχειρηματική δραστηριότητα,  αλλά ως ένα σκαλοπάτι για να βοηθήσουμε τους εκπαιδευόμενους στην  επαγγελματική τους πορεία. Πρώτιστος στόχος είναι να είμαστε πρώτα  άνθρωποι και μετά επιχείρηση, έτσι πρώτα βλέπουμε τους εκπαιδευόμενους  ως συνάδελφους δικηγόρους και μετά ως πελάτες.

...επόμενοι Στόχοι;

Οι  επόμενοι μας στόχοι είναι πολλοί.. (γελάει) αλλά αν πρέπει να ειπωθούν  οι πιο άμεσοι από αυτούς, θα έλεγα να διευρύνουμε τη γκάμα των  σεμιναρίων μας σε περισσότερους τομείς της Νομικής και να εισάγουμε νέες  μορφές μάθησης και στήριξης όλων των εμπλεκομένων, από φοιτητές νομικής  μέχρι καταξιωμένους δικηγόρους, στη νομική επιστήμη.

Πως εντάσσεται στη στρατηγική σας η πλατφόρμα της MySeminars;

Πιστεύω  στην εξειδίκευση και η MySeminars εξειδικεύεται στην προώθηση της δια  βίου μάθησης ευρύτερα αλλά και της επαγγελματικής κατάρτισης ειδικότερα.  Για την ELTC, η MySeminars αποτελεί βασικό πυλώνα και συνεργάτη. Η  MySeminars είναι ο πιο απλός, έγκυρος και γρήγορος τρόπος να εντοπίσει  κάποιος σεμινάρια σε όλους τους τομείς, είναι σαν χώρος συνάντησης των  Εκπαιδευτικών Κέντρων με την αγορά. Θεωρούμε φυσιολογική προέκταση της  δουλειάς μας αλλά και σεβασμό στους πελάτες μας να είμαστε εκεί.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο στο κλείσιμο της συνέντευξης μας;

Εκτιμούμε  ότι οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι, γι’ αυτό η ELTC συνειδητά έχει  αποφασίσει να προσφέρει, τόσο στα πλαίσια των επιχειρηματικών της  δραστηριοτήτων αλλά και στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής της  ευθύνης, στην κοινωνία και στη κοινότητα των δικηγόρων/νομικών  ειδικότερα. Ως μέρος της δέσμευσής μας, λοιπόν, να κάνουμε τη μάθηση και  τη συνεχή επαγγελματική επιμόρφωση προσιτή και προσβάσιμη σε όλους,  προσφέρουμε σειρά εκπτώσεων και επιλογών σε όλους τους εκπαιδευόμενους  μας. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα αφού η νέα μας ιστοσελίδα  αναφέρεται με λεπτομέρεια στα σεμινάρια μας, στα αναλυτικά προγράμματα,  στους εκπαιδευτές μας και ασφαλώς στη πολιτική εκπτώσεων που έχουμε  υιοθετήσει. Η ιστοσελίδα μας είναι https://www.eltrc.com/ και προσκαλούμε το δικηγορικό κόσμο να την επισκεφθεί.