Σήμερα, Τρίτη 20 Ιουνίου, θα εξαγγελθεί και επίσημα η ίδρυση της Ακαδημίας της Νομικής Υπηρεσίας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου. Η Ακαδημία ξεκίνησε τα μαθήματά της στις 23 Φεβρουαρίου 2023, χωρίς όμως η ίδρυσή της να ήταν ευρέως διαδεδομένη.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, κ. Δέσποινα Κυπριανού, υπεύθυνη της Ακαδημίας, ανάφερε πως η Ακαδημία ανταποκρίνεται σε ένα διαχρονικό αίτημα των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να μπει η εκπαίδευσή τους σε μια πιο συστηματική, δομημένη και οργανωμένη βάση.

Σχετικά με τον κύριο πυλώνα της Ακαδημίας που αφορά την εκπαίδευση προσωπικού, θα προσφέρονται σειρές μαθημάτων, διαλέξεις και σεμινάρια, τα οποία θα διεξάγονται από έμπειρους δικηγόρους και εισαγγελείς της Δημοκρατίας, και μέσω συνεργατών από εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, καθώς και σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Αυτή τη στιγμή, η Ακαδημία παρέχει μαθήματα σε μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, ωστόσο σύμφωνα με πηγές, μετά την επίσημη ανακοίνωση, τα μαθήματα θα διευρυνθούν και θα προσφέρονται και σε μέλη της Δημόσιας Υπηρεσίας που ασχολούνται με νομικά θέματα, και σε άλλα κοινωνικά σύνολα.

Οι στόχοι της Ακαδημίας είναι οι εξής:

• Ανάπτυξη και προώθηση προγραμμάτων βασικής εκπαίδευσης για νεοεισερχόμενους υπαλλήλους της Νομικής Υπηρεσίας.

• Διά βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπαλλήλων της Νομικής Υπηρεσίας σε εξειδικευμένα νομικά θέματα.

• Επιμόρφωση υπαλλήλων του Δημοσίου και άλλων οργανισμών και συνεργατών σε θέματα που αφορούν την αρμοδιότητα της Νομικής Υπηρεσίας.

• Ανάπτυξη και ενίσχυση της επαγγελματικής κουλτούρας και της ενσωμάτωσης των ηθικών κανόνων και της δεοντολογίας κατά την άσκηση των καθηκόντων των δημόσιων υπαλλήλων.

Η Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας ιδρύθηκε το 2022 ως ξεχωριστός τομέας της Νομικής Υπηρεσίας, αντικαθιστώντας τους πυρήνες μάθησης που δημιουργήθηκαν το 2020. Η ίδρυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Ακαδημίας θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Πηγές: https://www.alphanews.live/cyprus/me-akadimia-exoplizetai-i-nomiki-ypiresia-o-rolos-oi-pylones-kai-oi-stohoi-tis, https://www.offsite.com.cy/eidiseis/dikaiosyni/simera-exaggeletai-i-akadimia-nomikis-ypiresias